Comisia Europeană prezintă Strategia pentru drone 2.0
Comisia Europeană va investi masiv în forme inovatoare de aviație în următorii ani. Acest lucru este evident din Strategia pentru drone 2.0, care a fost prezentată pe 29 noiembrie. Utilizarea dronelor cu livrare medicală și a taxiurilor aeriene, de exemplu, ar trebui să devină o realitate în întreaga UE în acest deceniu. Aplicațiile actuale ale dronelor, cum ar fi inspecțiile, cartografiile și producția media, vor deveni mai accesibile.
Potrivit Comisiei Europene, dronele joacă deja un rol din ce în ce mai important în societate. Sunt menționate aplicații precum inspecțiile de infrastructură, monitorizarea scurgerilor de ulei sau prelevarea de probe de sol. Multe alte aplicații vor fi adăugate în viitor, inclusiv transportul de bunuri medicale urgente și chiar transportul de persoane.
Odată cu publicarea Strategiei de drone 2.0, Comisia Europeană dezvăluie o viziune integrată a dezvoltării sectorului european de drone. Până în 2030, dronele trebuie să fie utilizate pe scară largă și văzute ca o tehnologie larg acceptată. Dronele și eVTOL-urile formează chiar un pilon important al planurilor de mobilitate inteligentă ale Comisiei Europene: formele sustenabile de aviație sunt esențiale pentru o economie de transport verde.
Pentru a orienta numărul tot mai mare de zboruri cu drone în direcția corectă, se vor depune eforturi majore în următorii ani pentru a lansa U-space, sistemul digital de control al traficului aerian pentru spațiul aerian scăzut. În timp, U-space trebuie să se conecteze și la sistemele existente de management al traficului aerian. În acest fel, integrarea deplină a traficului aerian cu și fără pilot ar trebui să devină o realitate. În acest scop, sectorul aviației trebuie, de asemenea, să își ia rămas bun de la principiul „vezi și eviți”, lucru care este posibil doar prin revizuirea legislației existente pentru aviația cu echipaj.