Implementarea U-space la nivel european începe cu Proiectul U-ELCOME

Comisia Europeană (CE) a anunțat recent lansarea unei serii de proiecte Digital Sky Demonstrator (DSD) care vor contribui la obiectivele stabilite în Strategia sa de mobilitate durabilă și inteligentă prin accelerarea adoptării pe piață a U-space și a mobilității aeriene urbane. (UAM). Aceste DSD vor contribui,

 de asemenea, la „Planul de acțiune privind sinergiile dintre industriile civilă, de apărare și spațială”, care a fost adoptat în februarie 2020 și care include un proiect emblematic „EU Drone Technologies”.
Deschiderea cerului pentru acești noi utilizatori ai spațiului aerian este un imperativ politic și economic pentru UE.
 
Industria dronelor: cheie pentru viitorul economic al UE
Dezvoltarea de servicii pentru sisteme de aeronave fără echipaj (UAS, mai frecvent: drone) susținute de o industrie competitivă poate sprijini puternic tranziția dublă a Europei către o economie verde și digitală și poate contribui la redresarea post-COVID-19 și la reziliența viitoare a UE. economie. De la naveta zilnică și livrarea de mărfuri până la buna funcționare a lanțurilor globale de aprovizionare și dezvoltarea unui spectru larg de aplicații și servicii noi, dronele sunt un factor favorizant al vieții noastre economice și sociale.
European Green Deal, noua strategie de creștere a UE, solicită o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și dezvoltarea transformării digitale. În acest context, întregul sistem de transport ar trebui să devină inteligent și durabil, cu utilizarea aeronavelor electrice și alimentate cu hidrogen și a serviciilor digitale. În acest cadru, UE trebuie să asigure dezvoltarea sigură, eficientă și durabilă a operațiunilor cu drone, abordând alte preocupări conexe, cum ar fi siguranța, securitatea, confidențialitatea, acceptarea socială și protecția mediului, asigurând în același timp un mediu economic durabil pentru creștere a industriei europene a dronelor.